top of page

Togbloggen

Tøffere enn toget

Tolv år etter at vi stod klemt inntil veggen i en tunell mens Madrid-Malaga-toget strøk forbi oss, har vi nå vært tilbake i svimlende vakre Garganta el Chorro. Denne gangen med hjelm, hårnett – og billett.

Caminito del Rey, «den lille kongestien», er en smal sti som i sine mest spektakulære partier henger i blanke fjellveggen hundre meter over Guadelahorce-elven. Stien ble gjenåpnet påsken 2015. Nå er den en velorganisert og trygg turistattraksjon, og den er lett tilgjengelig med tog fra den spanske solkysten:

Reiser du fra Málaga María Zambrano på morgenen, kan du gå av i El Chorro snaue tre kvarter senere. Du har tid til å gå den lille kongestien – gjerne tur retur til fots, eller med skyttelbuss tilbake til El Chorro – og fortsatt rekker du kveldstoget til Malaga i god tid før tapasbarene i gamlebyen stenger. Eller du kan fortsette togreisen nordover på ettermiddagen, for eksempel til Sevilla. Da kan du lene deg tilbake og gjenoppleve store deler av stien nedenfra, fra togvinduet. Bare pass på å sette deg på riktig side!

Selvfølgelig er det også mulig å ta hele turen som en togreise og kjøre gjennom Garganta el Chorro, langs Guadalahorce-elven, uten noen gang å gå av toget i El Chorro. Men det vil være synd. For i dette tilfellet vil jeg nok mene at reisens mål er tøffere enn toget.

På den annen side er det også godt mulig å komme til El Chorro uten tog. De fleste tar bil, og trolig vil også bussene bli flere etter hvert som Caminito del Rey, sannsynligvis, vokser som turistattraksjon.

Så hva Caminito del Rey egentlig har med tog å gjøre, kan derfor være alt eller ingenting, rent transportteknisk sett.

For oss vil likevel El Chorro og den forlokkende kongestien i fjellveggen for alltid være sterkt forbundet med tog. Og for oss begynner opplevelsene i El Chorro for flere år siden, den gang Caminito del Rey fortsatt var en forfallen dødsfelle for eventyrlystne klatrere. Den gang var det så mange eventyrere som trakk til El Chorro, at det oppstod egne lokale «lover og regler».

«Og vi - en enkel barnefamilie fra Norge på vår første spaniaferie - trasket troskyldig inn i eventyret sammen med eventyrerne»

Offisielt var det sannsynligvis aldri lov å gå inn i Garganta el Chorro langs jernbanelinjen, gjennom tunellene og over de smale jernbanebroene. I praksis var det likevel så mange som gjorde det, at togene tilpasset seg og tok hensyn. I god tid tutet de slik at alle hadde tid til å komme seg ut av sporene og vekk fra broene, og så slakket de så mye ned på farten at det på sett og vis var levelig å stå klemt inntil tunellveggene mens de passerte. Det var på mange måter et rørende samliv mellom folk og tog, dette. Og vi – en enkel barnefamilie fra Norge på vår første spaniaferie – trasket troskyldig inn i eventyret sammen med eventyrerne.

Siden har vi gått i disse fjellområdene nesten hvert eneste år, men aldri mer langs togskinnene. Det strammet seg til med vakthold på El Chorro, og forbudsskiltene var etter hvert ikke til å ta feil av – selv ikke for de mest troskyldige.

Det finnes mange flotte turveier i fjellene rundt Garganta el Chorro, og vi har etter hvert gått mange av dem. Men alltid har vi tittet opp, eller for den saks skyld bort og ned, på Caminito del Rey med et sterkt ønske om en gang å kunne gå den vi også, og mange ganger har vi tenkt tilbake på den ene dagen da vi tilbragte noen timer inne i canyoen sammen med klatrere som tilsynelatende uforferdet brukte den gamle stien som en del av sine ruter, enda så morken og forvitret den da var.

Når du nå kommer til nyrestaurerte og delvis helt nybygde Caminito del Rey som turist med billett og hjelm, kan du langs noen partier se den opprinnelige stien, slik den med årene er blitt. Du vil også se minnetavler over unge klatrere som ikke overlevde turen langs den gamle kongestien.

Nå er det gjort svært mye for å hindre nye ulykker. Den nye stien er velbygd. Antallet som går på den samtidig, er regulert gjennom billettsystemet og strengt tildelte oppmøtetidspunkter. Hvem som går der, er også under en viss kontroll. Alle må vise pass eller annen legitimasjon. Underveis passerer du vakter flere steder langs stien, og det er satt opp benker du kan hvile på. Rekkverkene er betryggende høye, og de minste barna må vokse seg store før de får lov til å gå (aldersgrense åtte år). Det meste ser ut til å være gjennomtenkt, til og med faren for å få lus er minimert. Du får utdelt hjelm ved start, men du får jammen meg også et hårnett!

«Nå virvler nye Caminito del Rey som en herlig liten PR-vind i sosiale medier»

Opprinnelig ble Caminito del Rey bygd som tilførselsvei for damanlegget i Guadalahorce-elven. Stien var ferdigbygd i 1905, men ble forbedret i 1921. Den royale tilknytningen som navnet bærer bud om, skal visstnok ikke være mer enn at den daværende spanske kongen, Alfonso XIII, ble invitert til gjenåpningen i 1921 og at han – etter sigende nokså motvillig – gikk en del av ruten. Det må vel kunne sies å ha vært et tidlig, og tross alt vellykket, PR-stunt.

Nå virvler nye Caminito del Rey som en herlig liten PR-vind i sosiale medier. Bare søk på #caminitodelrey, så ser du hva jeg mener. Slik må det vel bli når noe så fotogent åpnes i våre dager. Og hva tror du befinner seg ved stiens start og slutt? Billettkontroll og toaletter, ja. Men også en gratis WiFi-spot.

Nyttige lenker for togbilletter og besøk på Caminito del Rey:

Caminito del Reys nye hjemmeside med alt du trenger av praktisk informasjon om turen.

Obs Er du i området og får lyst til å gå Caminito del Rey selv om nettsiden forteller deg at det er fullbooket, har du fortsatt muligheter. Vi har sett at det går an å møte opp og betale for å bli med på guidede turer samme dag. Lokale restauranter i området har også egne avtaler som gjør det mulig å spise middag og få en billett med på kjøpet.

Togtider og billetter til og fra El Chorro finner du hos ACP Rail.

Se også nettstedet andalucia.com for praktiske tips og mer informasjon.

Lesetips før turen til Caminito del Rey:

Vi kan vel tenke oss at klatrerne ikke alltid har vært helt presise når de har fortalt sine mødre om hva de har holdt på med i Caminito del Rey. Det finnes imidlertid mange videoer og beskrivelser ute på nett. Les for eksempel denne bloggposten på Expert Vagabond: Caminito Del Rey: Spain’s Most Dangerous Hike.

Dette er en blogg om å reise langt og langsomt. Eller kort og intenst. Men alltid med mottoet: Livet er aller best når det går på skinner.

 

Her har jeg ikke annet mål enn å slippe løs min egen skrivelyst og reiseglede, men kan Togbloggen Langs linjen være til inspirasjon for flere, er det fint! Hvis du vil vite mer om hvem jeg er, se hjemmesiden min

FØLG BLOGGEN
  • Facebook App Icon
  • Instagram App Icon
ANBEFALTE INNLEGG
DE SISTE INNLEGGENE
ARKIV
KATEGORIER
No tags yet.
bottom of page