top of page

Togbloggen

Fra Oslo S til Tallin

Hurra for SJ! Det nye, svenske hurtigtoget mellom Oslo og Stockholm må være det beste som har skjedd norske togreisende på lenge. Vi har feiret med champagnefrokost i Tallin.

Svenskene har flyttet Stockholm nærmere oss. Nå kan vi sette oss godt til rette på Oslo S, få frokosten servert ved Rånåsfoss, slumre oss over grensen ved Magnor og gå av på Stockholm Central før lunsj. Hele togreisen fra sentrum av Oslo til sentrum av Stockholm tar mindre enn fem timer. Bruker vi SJs lavpriskalender og bestiller i god tid, kan vi dessuten få turen til en svært rimelig penge. (Se bloggposten Snabbt til Stockholm.) Når vi først har begynt å reise så bekvemt østover, kan vi vel bare fortsette videre? Slik tenkte i hvert fall vi, og dermed kom vi oss for første gang til et baltisk land. Ett døgn og noen timer etter at vi satte oss godt til rette i SJs hurtigtog på Oslo S, gikk vi rolig i land fra Tallink Silja Lines ferje midt i Tallin. Og da hadde estlenderne allerede spandert en dobbel champagnefrokost på oss! «Til gjengjeld har vi reist hele veien med lave skuldre og med stor glede»

La det være sagt med en gang: Du kan fly raskt og billig til og fra de baltiske hovedstedene, og du kommer deg ikke hverken spesielt raskt eller spesielt billig over Østersjøen på annen måte enn med fly. Denne reisen med tog og ferje fra Oslo til Tallin har vi derfor investert både noen ekstra timer og noen ekstra kroner i. Til gjengjeld har vi reist hele veien med lave skuldre og med stor glede. Vi tok en liten dag i Stockholm som bonus underveis på denne reisen til Tallin, og mens vi fikk med oss både Gamla Stan og Moderna Museet, stod bagasjen i oppbevaringsboks på Stockholm Central.

Kl 17 samme ettermiddag har vi – ganske køfritt og aldeles ukomplisert – kommet oss om bord i M/S Victoria som ligger reiseklar ved kai i Värtahamnen i Stockholm, og her har vi på forhånd bestilt oss vår egen lille frisone om bord. Riktignok får vi ikke skrudd av stemmen som iherdig pusher all verdens tilbud over høyttaleranlegget, men ellers er det fred og ro i vår lugar med utsikt på styrbord side mens vi siger i jevn ferjefart gjennom Stockholms lange, fine skjærgård.

En ferjetur over Østersjøen i september er en søvnig affære. I hvert fall kan du få en god natts søvn, om det er det du vil ha. Selv sov vi så hjertelig der ute på bølgene at vi holdt på å komme for sent til vår Special Breakfast, inkludert i prisen for utvendig lugar (kr 2980 for to personer, september 2015). «Altså – sette seg rolig ned, ta imot glass på stett og deretter ta dagen derfra» Lett forfjamset leter vi etter dagens første kaffekopp, da vi plutselig forstår at «Special» betyr musserende. Altså – sette seg rolig ned, ta imot glass på stett og deretter ta dagen derfra.

De siste skal dessuten forbli de siste. Her i Estland er nå klokken 10, lokal tid, og vi har det på ingen måte travelt. Slik ender denne ferjeturen med at vi bryggeseiler en liten halvtime i Tallin mens vi på vårt mest velvillige bistår personalet om bord med å tømme slantene fra dagens Special Breakfast. Kirkespirene i gamlebyen ligger som landemerker foran oss når vi går av ferjen, og herfra er det bare å rusle rolig rett inn i middelaldereventyret. Hvorfor i all verden har vi ikke besøkt Tallin tidligere? Dette er en liten perle av en by, godt og forståelig plassert på UNESCOs verdensarvliste. Her er det bare å forsyne seg av severdigheter og spisesteder, i hvert fall hvis du kan orke å dele trange brostensgater med tyskere, finner, svensker, dansker og andre som flokker seg bak paraplyer med en guide under. Vi kunne fint holde ut både timer og dager her, men var også glad for å ha hotell like ved jernbanestasjonen. For om en får nok av Tallin og turistene, er det både billig og behagelig å ta toget sammen med estlenderne ut i landet. Estlands turistmyndigheter har som alle andre slike myndigheter verden rundt åpenbart hatt sine rådgivere på plass. Med gule lapper og kreative workshops i tette møterom har de sikkert gjennomført sine prosesser for å komme frem til riktig slogan. Bedre enn de fleste synes jeg de har truffet: «Positively surprising» er slagordet Estland markedsfører seg med.

Hadde noen spurt oss på vei tilbake fra vårt første besøk i Estland, ville vi – helt uten å kreve honorar – ha sagt det samme: Overraskende bra! Se også disse bloggpostene om å fortsette reisen med tog i Estland: Med tog og truger i Estland Vi tok toget fra Tallin til "the middle of nowhere" og tilbrakte en dag i myra. Anbefales!

Kommer: Til Russland uten visum Narva er mindre enn tre timer fra Tallin med tog, men det er som en annen verden, og Telenor tror at vi faktisk er i Russland. Nyttige lenker for togreise fra Oslo til Stockholm og ferje videre til Tallin: SJs nye hurtigtog fra Oslo S til Stockholm Central har tre daglige avganger på hverdager og to i helgen (september 2015). Togtider, priser og billettbestilling finner du her på SJs hjemmeside. Prisene varierer, så sjekk gjerne SJs lavpriskalender først. Se Tallink Silja Lines hjemmeside for oppdaterte tider og priser for ferje mellom Stockholm og Tallin. Se også Tallink Silja Lines oversikt over transport til og fra Värtahamnen i Stockholm. Vi valgte Tallink Silja Line for å få ferje fra Stockholm sentrum til Tallin sentrum, men det finnes flere alternative ruter. Se for eksempel oversikten her på nettsiden til Direct Ferries. Lesetips før en tur til Estland: Den best oppdaterte guideboken vi fant, var Bradts Estonia av Neil Taylor (2014). Se også Lonely Planets omtale av Estland på nett. Tallins gamleby har fått status som en del av vår verdensarv: "Tallinn is an outstanding and exceptionally complete and well-preserved example of a medieval northern European trading city. It retains the salient features of this unique form of economic and social community to a remarkable degree.” Les mer på UNESCOs hjemmeside.

The Telegraphs liste over verdens 35 vakreste byer har gamlebyen i Tallin fått sin velfortjente plass.

Dette er en blogg om å reise langt og langsomt. Eller kort og intenst. Men alltid med mottoet: Livet er aller best når det går på skinner.

 

Her har jeg ikke annet mål enn å slippe løs min egen skrivelyst og reiseglede, men kan Togbloggen Langs linjen være til inspirasjon for flere, er det fint! Hvis du vil vite mer om hvem jeg er, se hjemmesiden min

FØLG BLOGGEN
  • Facebook App Icon
  • Instagram App Icon
ANBEFALTE INNLEGG
DE SISTE INNLEGGENE
ARKIV
KATEGORIER
No tags yet.
bottom of page