top of page

Togbloggen

Europas vakreste er norsk

Et kollektivt gisp kan høres idet toget sneier gjennom Vermafossen. Og helt ærlig: Du må ikke ha reist helt fra Japan for å la deg begeistre ombord på Raumabanen.

Det hjelper selvfølgelig – å ha reist helt fra Japan, mener jeg. Generelt er det vel slik at vi er mer årvåkne og mottagelige hvis vi har reist langt og betalt dyrt for opplevelsene. Men noen ganger er det altså slik at store attraksjoner ligger rett under nesa på oss og kan plukkes opp for en rimelig penge.

For tre år siden kjørte vi en student til Trondheim, og denne sommeren skulle han hentes hjem igjen. Selv om gutten har bodd nøkternt, blir det et solid billass når studentlivet stues sammen i esker og bager. Hovedpersonen selv satte seg på toget til Oslo, mor og far klemte bildørene igjen og kjørte sørover.

To timer og tre kvarter senere parkerte vi på Dombås og tok inn på et overnattingssted som ga oss to enkle sengebrisker og den nattesøvnen vi trengte. Neste morgen hadde vi god tid til å våkne langsomt og trille ned på Dombås stasjon. På mobilen hadde vi NSB-app og to billetter med Raumabanen tur/retur. Pris per person kr 500 (sommeren 2015).

På stasjonen fikk vi plutselig enda bedre tid. NSB kunne melde toget fra Oslo en time forsinket. Dagens tilbud fra NSB til de travle var maxitaxi for tog til Åndalsnes, mens toget på Raumabanen tålmodig ventet på tog fra Oslo. Her blir med andre ord timetabellen til underveis, og er du i turistmodus, er det helt ok. Særlig når NSB holder seg med en jovial betjent som på verdens språk peker og forklarer.

Så møtes da etter hvert togene på Dombås. Reisende stiger av, og reisende stiger på. Og Raumabanen er endelig klar for avgang.

For en reise! Det begynner vakkert, men tross alt rolig, motstrøms langs Lågen opp til Lesjavatn.

Deretter et lite mellomspill forbi Bjorli, og så stadig villere og i nærkontakt med Rauma nedover Romsdalen. Her kan en la seg imponere av ingeniørenes bragder eller av guds natur. Eventuelt, og aller helst, kan en la seg fascinere av begge deler.

«Det er som et helt postkortstativ ramler over oss»

Inntrykkene kommer tett. Det er som et helt postkortstativ ramler over oss, og spesielt vakkert og overveldende er det nok en dag som denne, med alle fosser og stryk fulle av nysmeltet snø.

Vi og de andre turistene ombord når vårt kollektive klimaks gjennom Vermafossen, og hviler deretter henrykt ut langs taggete, særegne fjellkonturer. Vi har sett både Trollveggen og Romsdalshorn før vi glir stille inn på Åndalsnes stasjon og gjør oss klare for å ta samme rute tilbake etter en kaffekopp i byen.

Noen minutter før kl 17 er vi tilbake ved bilen vi parkerte på Dombås kl 12. Det har vært et fint lite friminutt fra E6’en.

Og ja, Raumabanen er en turistattraksjon, og enten du vil eller ikke, guides du på tre språk over togets høyttaleranlegg. Det er sikkert irriterende nok for folk som har dette som hverdagsreise, men for oss andre er det bare å slå seg løs og bli med på turistfesten.

I 2013 ble Raumabanen kåret til Europas vakreste togreise av selveste Lonely Planet. Det er neppe bygget noen ny og vakrere togrute i Europa siden den gang.

Nyttig lenke for togreise på Raumabanen:

Lesetips før reisen med Raumabanen:

Dette er en blogg om å reise langt og langsomt. Eller kort og intenst. Men alltid med mottoet: Livet er aller best når det går på skinner.

 

Her har jeg ikke annet mål enn å slippe løs min egen skrivelyst og reiseglede, men kan Togbloggen Langs linjen være til inspirasjon for flere, er det fint! Hvis du vil vite mer om hvem jeg er, se hjemmesiden min

FØLG BLOGGEN
  • Facebook App Icon
  • Instagram App Icon
ANBEFALTE INNLEGG
DE SISTE INNLEGGENE
ARKIV
KATEGORIER
No tags yet.
bottom of page