top of page

Togbloggen

Med tog og truger i Estland

«Türi!» fastholdt damen i billettluken. «T-o-r-i» stavet vi, enda en gang. Det tok litt tid å få orden på vokalene, men ellers gikk alt på skinner: Rett ut i myra i Estland.​​

En tidlig og stille morgenstund i Tori kan vi for så vidt forstå billettdamens bekymring. Tori viser seg å være bare en «melkerampe» langs jernbanesporet fra Tallin til kyst- og feriebyen Pärnu. Et fraflyttet hus ser blindt på oss fra en overgrodd hage. En forlatt bil understreker stillheten. Og ellers bare en grusvei rett ut i det flate landskapet. Ingen guide å se, heller. Og så – som troll av eske – spretter en rødsprengt kar opp fra benken i togskuret. Om vi har en sigarett å gi ham – vær så snill? Aldri har vi hatt dårligere samvittighet for ikke å røyke. Vår venn faller tungt tilbake i fylleangsten sin, og det er flere timer til neste tog og neste mulighet for å bomme noe som helst.

Men så hører vi den gode lyden av bilhjul på grus, og der er Algis Martsoo fra Wilderness Experience in Estonia. «Sorry!» Det har vært en hektisk sommersesong, i går var første fridag på lenge. Det var litt tungt å stå opp i dag.

Vi er de eneste gjestene denne fredagen i september på en tur som skal vare i åtte timer og være ferdig kl 16. Vår nye innsikt i hva Tori «jernbanestasjon» har å tilby og vissheten om at toget tilbake til Tallin ikke går før kl 19.06, får oss til å spørre allerede nå om vi kanskje kan bli kjørt til Pärnu etter endt tur. «No problem!» Vi kan bli kjørt til Pärnu eller ta buss dit, men la oss nå først se på kartet, se an dagen og se hva vi får lyst til underveis.

- OK? - OK!

Og nå skal vi altså ut i myra i Soomaa nasjonalpark. På truger.

Hvordan i all verden kommer man på å gjøre slikt? Algis smiler litt, han også. Det går an å ta turer ut på de store myrene her i Estland uten truger. Men da kommer det jo ikke folk! «Bog shoeing» derimot, det trekker både estlendere og tilreisende turister.

Hvilke naturopplevelser det er mulig å få her ute i denne uendeligheten av et landskap, vet vi mye mer om noen timer senere. Soomaa har tilsammen fire myrer, og den vi går på, dekker alene 11 000 hektar. Det er som å være på havet der ute! Ikke bare fordi det mange ganger gynger under oss, men fordi øyet ikke stanses av noe annet enn horisonten 360 grader rundt.

Det er ingen andre enn oss der ute denne dagen, og stillheten blir bare brutt én gang. Det er når to jagerfly finner det formålstjenlig å fly lavt over Soomaa for å markere at de estiske myrene er NATO-land nå.

«..men ofte er det mulig å gå rett frem, bare en gynger jevnt av sted»

Algis har vokst opp i Tori, men han var 20 år før han gikk på myrene første gang. De var regnet som farlige og var ikke et sted folk gikk hvis de ikke måtte. Nå går det folk her. Algis viser oss en trugetråkket sti i landskapet. Selv prøver han å finne nye ruter, men ser oss an før han bestemmer hvor vi skal gå. Vi må beherske teknikken først. Ikke fryse fast og bli stående stille når underlaget gir etter. Men for all del heller ikke få panikk og begynne å løpe. Så blir vi på et slags vis fortrolig med dette etter hvert, og gynger av sted fra tue til tue på trugene våre. Noen steder må vi snu og endre retning for å komme forbi de våteste partiene, men ofte er det mulig å gå rett frem, bare en gynger jevnt av sted.

Det er flere måter å komme ute i de estiske nasjonalparkene på. Mange steder er det bygd stier ut i myrene slik at folk kan gå på fast grunn, og svært mange velger også å holde seg i kano eller kajakk på elvene i landskapet rundt myrene. Vi avslutter vår tur på en slik ferdigbygd sti med utsiktstårn og badebrygge til, og deretter går vi ut av myrlandskapet og tar siste etappe i kano.

Soomaa er likevel først og fremst kjent for sin femte årstid. Da kommer flommen og endrer hele landskapet. Så flatt som Estland er, blir det ikke den voldsomme og ødeleggende flommen som kan ramme andre steder. Her fylles landskapet langsomt med vann, og store skogområder blir til stilleflytende elv. Da er det ny høysesong for turoperatørene som tar imot turister til en helt særegen naturopplevelse i kano og kajakk. Så neste gang vi skal til Estland bør kanskje være i april? Husk ullundertøy og eventyrlyst!

Algis kjenner landet og elsker landskapet. Han guider og forteller levende og engasjert, og tar seg god tid når han ser at gjestene trives. Idet vi parkerer ved toglinjen i Tori igjen, er det bare noen få minutter til Tallin-toget skal komme. Det var slik denne dagen ble.

- OK? - OK! ​​Togbloggen Langs linjen har reist fra Oslo S til Tallin med tog og ferje, og fortsetter ut i Estland med tog. Se også disse bloggpostene: Fra Oslo S til Tallin ​Om å reise med lave skuldre og stor glede hele veien fra Oslo S til Tallin. Kommer her på Togbloggen: Til Russland uten visum ​Narva er mindre enn tre timer fra Tallin med tog, men det er som en annen verden - og Telenor tror at vi faktisk er i Russland. Nyttige lenker for togturer i Estland: Oppdaterte togtider og priser for togreiser i Estland finner du på hjemmesiden til jernbaneoperatøren Elron. Se også informasjon om togreiser på Estlands offisielle turistside. Nyttige lenker hvis du får lyst til å prøve «bog shoeing»: Turoperatøren vi valgte, var Wilderness Experience in Estoina. Her på Visit Estonia er det oversikt over flere turoperatører som tilbyr «bog shoeing». Lesetips og videoer til inspirasjon før et besøk i Soomaa nasjonalpark i Estland: The Telegraph har også vært på trugetur i Sooma nasjonalpark i Estland. Video fra en padletur i Soomaa i den femte årstiden 2013. Her har et kamera fulgt den femte årstiden i Soomaa fra dag til dag.

Dette er en blogg om å reise langt og langsomt. Eller kort og intenst. Men alltid med mottoet: Livet er aller best når det går på skinner.

 

Her har jeg ikke annet mål enn å slippe løs min egen skrivelyst og reiseglede, men kan Togbloggen Langs linjen være til inspirasjon for flere, er det fint! Hvis du vil vite mer om hvem jeg er, se hjemmesiden min

FØLG BLOGGEN
  • Facebook App Icon
  • Instagram App Icon
ANBEFALTE INNLEGG
DE SISTE INNLEGGENE
ARKIV
KATEGORIER
No tags yet.
bottom of page